Vesten redder liv

Af Frank Fl. Pedersen, Danske Tursejlere

Modne mænd uden vest er mest udsatte, når ulykken til søs rammer. Sikkerheden skal have første prioritet, siger DTs Leif Nielsen og efterlyser en holdningsændring hos disse mænd.

Det kniber stadig med at få rednings-vesten på i tide for en særlig gruppe sejlere. Det siger statistikkens tørre, 
triste tal. Seks fritidssejlere og syv fritidsfiskere døde sidste år på havet. Langt de fleste var over 50 år, og kun én havde redningsvest på. Og den var desværre defekt.

De sørgelige kendsgerninger kommer ellers i en tid, hvor vi oplever et generelt fald i dødsulykker i trafikken og på arbejdspladserne. Også havets professionelle folk i handelsflåden og i erhvervsfiskeriet har en lavere dødsulykkesfrekvens. Derfor kan det undre, at fritidssejlerne lader hånt om sund fornuft og gode råd, når de står til søs uden vest.
– DT ved, at flertallet af de tusindvis af sejlere, der nyder fritiden i de danske farvande, er opmærksomme på sikkerheden. Og at de ikke kun har redningsvesten med, fordi loven siger sådan, men at de også rent faktisk har den på, fordi den kan redde livet, siger Leif Nielsen fra DT.

Mere information
Hvis vi igen vender os mod statistikken, så var langt de fleste af de omkomne sidste år over 50 år, hvilket er skræmmende. Om det skyldes overmod eller sløsagtighed, kan man kun gisne om. Det lader i hvert fald ikke til, at visdom kommer med alderen.

– Al den stund der ikke er lovmæssig grundlag for at skulle bære redningsvest til søs, så må det næstbedste middel tages i brug: Information. Og her tænker DT ikke kun på at informere om de farer, der er forbundet med at sejle uden vest. Vi tænker også på oplysning om korrekt anvendelse af redningsveste, forklarer Leif Nielsen.

Tag nu vesten på
DT peger også på det ansvar, vi alle må påtage os for at fastholde en høj sikkerheden til søs. Familien, vennerne og sejlerkollegerne må på banen for at få de genstridige sejlere til at iføre sig redningsvest. Det bakker DT op om.

Hund i redningsvest
DanishEnglishGerman